Psihološka manipulacija

pomeni vplivanje na misli, čustva, vedenje ali zaznavanje nekoga z zavajajočimi ali manipulativnimi taktikami. Vključuje izkoriščanje psiholoških ranljivosti z uporabo taktik, kot so prepričevanje, prevara, vzbujanje občutka krivde, strau ali druge oblike manipulacije, da bi pridobili moč, nadzor ali prednost nad drugo osebo.

Manipulatorji lahko za manipulacijo z drugimi uporabljajo različne tehnike, kot so:


Gaslighting (poneumljanje): manipuliranje z dojemanjem resničnosti in vzbujanje dvoma v lastne misli, spomine ali duševno zdravje.


Prepričevanje in šarm: Prepričevanje: uporaba laskavega ali karizmatičnega vedenja za vplivanje na druge in pridobivanje njihovega zaupanja.


Prevračanje krivde: in izogibanje: Vzbujanje občutka krivde pri drugih, ker ne izpolnjujejo njihovih pričakovanj ali želja, in uporaba čustvene manipulacije za nadzor nad njihovim vedenjem.


Grožnje in ustrahovanje: Uporaba strahu ali grožnje z negativnimi posledicami za manipulacijo ali nadzor nad nekom.


Izolacija: Prekinitev ali manipuliranje z družbenimi stiki nekoga, da bi povečali svojo odvisnost in nadzor nad njim.

Psihološka manipulacija se lahko razlikuje po namenu in učinku. Medtem, ko nekateri ljudje uporabljajo taktike manipulacije, da bi dosegli osebno korist ali nadzor nad drugimi, lahko drugi manipulirajo, ne da bi se zavedali svojih dejanj ali v celoti razumeli posledice. Ne glede na namen ima lahko manipulacija škodljive učinke na duševno, čustveno in socialno počutje osebe, s katero se manipulira.


Kako prepoznamo, da nekdo poskuša manipulirati z nami?


Prepoznati, kdaj z vami manipulirajo, je lahko izziv, saj manipulatorji pogosto uporabljajo prefinjene taktike in izkoriščajo ranljivosti. Med pogoste znake manipulacije sodijo občutek nenehnega kritiziranja, spodkopavanja, nadzora ali nezmožnosti samostojnega odločanja. Pri prepoznavanju in odpravljanju manipulacije vam lahko pomagajo zaupanje v svoje instinkte, odprta komunikacija in iskanje podpore pri zaupanja vrednih osebah.

Tehnike manipulacij: 

Vzbujanje občutka krivde ali sramu: Oseba vas lahko poskuša pripraviti do tega, da bi se počutili krive ali osramočeni, ker ne naredite, kar želi, namesto da bi jasno in spoštljivo izrazila svojo željo ali zahtevo.

Ustvarjanje občutka obveznosti: Oseba lahko povzroči, da se boste počutili dolžne narediti nekaj zanjo, tudi če to ni v vašem interesu.


Čustveno izsiljevanje: Oseba lahko poskuša na vaše vedenje vplivati s čustvenimi pozivi, na primer s pomilovanjem, laskanjem ali sočutjem ali vlogo žrtve za vzbujanje vašega sočutja.

Izkrivljanje resnice: oseba lahko laže ali prikriva informacije, da bi vplivala na vaše mnenje ali vedenje.

Gaslighting – poneumljanje: Oseba lahko poskuša v vas vzbuditi dvom v vaše lastne zaznave ali spomine, da bi vas prepričala, da naredite, kar želi.

Ustvarjanje občutka nujnosti: Oseba lahko vzbuja občutek, da obstaja časovno omejen ali nujen razlog za to, da naredite, kar želi, čeprav to ni res.


Zadrževanje informacij: Oseba lahko zadrži informacije ali vire, ki jih potrebujete za dosego cilja ali dokončanje naloge, da bi nadzorovala vaše vedenje.

Kritiziranje ali omalovaževanje: Oseba vas lahko kritizira ali žali, da bi vas prisilila v dvom o lastni vrednosti ali presoji in da bi zato lažje izpolnili njene želje.


Kako se zaščitimo?

Za zaščito pred psihološko manipulacijo je pomembno, da vzpostavite zdrave meje, vadite asertivnost in razvijate samozavedanje. Pri zmanjševanju vpliva manipulacije lahko pomagajo tudi učenje o taktikah manipulacije, gojenje samospoštovanja in obkrožanje s podpornimi odnosi.

Če sumite, da ste podvrženi psihološki manipulaciji ali niste prepričani o določeni situaciji, je morda priporočljivo poiskati nasvet pri strokovnjaku za duševno zdravje, svetovalcu ali zaupanja vredni podporni mreži. Ti vam lahko zagotovijo potrebno pomoč, nasvete in orodja za obvladovanje takšnih situacij.

Phone: 040 520 257
Parmova ulica 53
Ljubljana