Deset stvari – zmot – ki so mi zaznamovale odnose

Tole si dovolim, ker pri svojem delu pogosto srečam ljudi, ki prav tako, kot sem to nekoč jaz, zamenjujo nekatere dinamike ali čustva za ljubezen. Upam, da bo spodnji zapis komu koristil.

1. Strah pred zapuščanjem – Zelo podoben ljubezni. Vendar to ni ljubezen.

2. Narcistična zloraba – temu v literaturi in vsakdanjem življenju pravimo fatalna ljubezen. Pravzaprav gre za strupeno razmerje, v katerem so trenutki sreče tako redki, da se nam v očeh zdijo ogromni.

3. Potreba po varnosti – Enako, zelo podobno. Ampak ni ljubezen.

4. Bolečine v trebuhu in klečanje – Menda prava ljubezen. Nak. Klečanje je daleč od prave ljubezni. Klečanje je večinoma občutek nemoči in podrejenosti. Strah pred zavrnitvijo.

5. Iščemo nekoga, ki nas bo rešil ali ga bomo rešili mi – Ni ljubezen. To je vse – otroška želja po tem, da nas nekdoreši. Nihče nas ne bo rešil. Nihče ne bo prišel. In z vašo ljubeznijo zagotovo ne boste nikogar rešili. 

6. Odličen seks in humor – Pravijo, da ne potrebujete več kot to. To je ljubezen. Vendar ljubezen ni samo to. Seks je lahko odličen, tudi če se ne ljubimo.

7. Slepo čaščenje – ni ljubezen. Ko predmet čaščenja postane človek, čaščenje izgine. Božanstva so ljubljena le od daleč.

8. Darila – niso ljubezen. Darila na internetu hvalijo ženske, ki obdarovanja bodisi niso vajene, kar je velik problem tudi za tiste, ki niso prejele darila, temveč tolažilno nagrado ali podkupnino.

9. Javna ljubezen na Instagramu – Ni ljubezen. Več slik, manj seksa. Več kot je selfijev, manj kakovostno druženje. Tudi skrivna ljubezen ni ljubezen. A ljubezen je več kot tista, za katero potrebujemo 300 všečkov.

10. Lov na velik plen in izmuzljivega fanta ali žensko – to ni ljubezen. Samo to – lov. Lov, v katerem sčasoma spoznamo, da je bil od vseh čustvenih potreb, ki jih omenja Wikipedija, izpolnjen le ego.

In da ne končam tako negativno in pesimistično, sem vprašala eno od svojih starejših prijateljic, ki je imela vse življenje vse od naštetega in eno globoko ljubezen, ki je skrivnost te velike ljubezni.

»Nikoli v življenju me ni prizadel ali užalil. Po vsakem drugem razmerju sem razpadla. Ko je odšel, sem ostalavečja in močnejša kot kdaj koli prej.«

Lahko bi bila ljubezen. Brez stradanja, klečenja in slepega čaščenja. Odnos, v katerem tako rasteš in te ima tako rad, da ni navdušen nad tvojim razpadom, ampak uživa v tem, kako velik, močan, nikoli prizadet in nikoli užaljensi.

To bi lahko bila ljubezen.

Phone: 040 520 257
Parmova ulica 53
Ljubljana