Bili so najboljši časi, bili so najhujši časi,

bila je doba modrosti, bila je doba neumnosti,

bila je epoha vere in bila je epoha nezaupanja. 

Charles Dickens, v Zgodbi o dveh mestih  

 

Kako si pomagati v obdobju CoronaVirusa 

COVID-19 začenja povzročati motnje brez primere v našem vsakodnevnem življenju, potem, ko je povzročil bistvene spremebe vsakodnevne rutine in ogrozil javno zdravje v nam sosednj Italiji. Nekateri primerjajo trenutno stanje s tistim, ki smo ga preživeli za časa osamosvojitvene vojne v Sloveniji in bivši Jugoslaviji. 

Veliko negotovosti je v tem, kako se bo sedanje (trenutno) stanje odrazilo na naše vsakodnevno življenje v prihodnjih tednih in mesecih. Tesnoba narašča ne samo pri tistih, ki so že nagnjeni k tesnobnemu razmišljanju, ampak celo za posameznike za katere običajno to ni problem. Spodaj podajam nekaj svojih razmišljanj o tem, kako zmanjšati stres v tem kaotičnem času in kako najti ustrezno ravnovesje med biti pripravljenin biti paničen. V razmislek bralcu, morda v besedilu najdete nekaj kar bi bilo smiselno upoštevati med tem, ko smo na tem vlaku skupaj tako, da smo narazen 

  1. Bodite pozorni na svoj spanec in vadbo. Ena prvih stvari, ki jo opustimo v času akutnega stresa, zlasti, ko je dnevna rutina porušena, so dnevni rituali samo-skrbi (skrbi zase). To ima nesrečen povratni učinek, saj je veliko takšnih rutin samo-skrbi ravno tisto, kar nam v prvi vrsti pomaga, da se počutimo prizemljene in mirne. (In velja opozoriti, pomagajo tudi pri krepitvi našega imunskega sistema.)

 Morda se boste pozneje kot ponavadi odpravili k počitku, ker se boste po telefonu pomikali po novicah ali se ne boste odpravili na običajni sprehod v naravi. Toda opuščanje takšnega vedenja lahko dolgoročno povzroči ravno nasprotno. Prednost dajte ustreznemu počitku in gibanju, kjer koli lahko. 

  1. Uporabite znane načine za pomiritev telesa. Ko začutimo grožnjo, se naš periferni živčni sistem zažene – kar je normalen evolucijski pojav, ki nam  je omogčal, da smo pobegnili pred plenilcem ali pa smo se podali v boj. Težava je v tem, da evolucija ni zelo dobro predvidevala kroničnih stresnih stanj. In ko naše telesne reakcije na stres dolgotrajno vzdržujejo hiper-grožnjonatančno to se lahko zgodi v času podaljšane, povečane občutljivosti, kot je ta – nam ne delajo nič dobrega, in v resnici, se lahko začnemo počutiti precej slabše.

 In ko je vaše telo tesnobno, vam možgani pogosto sledijo. Usmerjajte se na področja telesa, kjer čutite svoj stres. Zategnjena čeljust? Stisnjene pesti? Plitvo dihanje? Dirkaško srce? Nato poiščite v spletu vizualizacije, razne dihalne vaje, meditacije in progresivne mišične sprostitve, ki lahko pomagajo pri usmerjanju na ta področja. Celo počasi vrtenje glave v  vratu ali ležanje na tleh z dvignjenimi nogami in upočasnjevanje dihanja lahko doseže veliko zmanjšanje tesnobe v trenutku. 

  1. Omejite čas za medije in izberite samo zanesljive vire. Tako težko je najti tisto sladko mesto med “biti pripravljen” in “biti paničen” , med informiranostjo in ponovnim vraščanjem na iste slabe novice znova in znova. Med zanesljivoinformacijo in spamanjem. Vedno bo na voljo še najmanj en vir za branje in še ena posodobitev in še ena nova informacija in še eno novo poročilo in še ena…., in z vsako se lahko pomikate navdol v globine tesnobe. Kako se boste zaščitili pred padcem v informacijski prepad?

Morda si vsaki dve uri pripišete le 10 minut spletnih novic ali se odločite, da pametnega telefona ne boste vzeli s seboj na sprehod. Mogoče nehate spremljati osebe in strani, ki so v vašem viru družbenih medijev pa objavljajo dvomljivo gradivo. Kakorkoli se že odločite, da jih postavite, so meje bolj kot kdaj koli prej pomembne, zato da jih preprečite, da bi se spustili po spirali tesnobe navzdol v temne globine 

  1. Poiščite družbeno podporo tudi pri družbeni distanci. Ena stvar, ki me še posebej skrbi, ko se ljudje začnejo izolirati (kolikor je to potrebno, ker je izolacija za javno zdravje), je, da se lahko, ko se odrežemo od drugih, odrežemo od pomembne čustvene podpore. Čustvena podpora nam pomaga hitreje okrevati od travme, znižuje krvni tlak in nam pomaga prebroditi in shajati v kriznih časih.

Poskrbite, da boste našli smiselne načine, kako se še vedno povezati s tistimi, ki jih imate radi, čeprav jih ne vidite osebno. In tudi občutek skupnosti je zelo pomemben, zato, ko ste na spletu, iščite bolj smiselne interakcije kot samo klikanje Všeč«. Vsi smo v tem skupaj in bolj ko se bomo v skladu s tem ravnali, bolje se bomo počutili – in bolj si bomo lahko pomagali.  

  1. Ne dopustite, da svoje katastrofične misli jemljete kot resnico. V negotovih časih si možgani želijo zapolniti vrzeli in povezati pike v enotno črto. Težava je v tem, da ustvarjamo bližnjice. In s tem drastično izkrivlja leče, skozi katere vidimo svet, do točke, ko začnemo sprejemati nepotrebno katastrofalno razmišljanje kot popolnoma točno. 

Prizadevajte si postati radoveden, nežen opazovalec svojih misli. Ne domnevajte samodejno, da so resnične. Vedite, da obstajajo vse vrste pristranskosti, zaradi katerih bomo negativne informacije bolj sprejemali kot zanesljive, tudi kadar niso. Prav tako lahko pademo v razmišljanje na način: vse ali nič, ki poudarja negativno situacijo ali potrditveno pristranskost, ko iščemo le informacije, ki so v skladu z našimi najhujšimi strahovizavračamo ali ignoriramo informacije, ki bi nam dejansko pomagale, da se umirimo. 

  1. Ohranite “znano in predvidljivokolikor se da na svojem mestu. Dokazano je, da je občutek predvidljivosti in obvladljivosti pomaga zmanjšati negativni odziv na stres. Težava je v tem, da ravno pri skrbi zase ponavadi najprej zavržemo (zdraverutine, ko postane življenje neobičajno. 

In to je seveda razumljivomnogi od nas dejansko živijo dneve, ki so povsem  drugače kot običajni. Nehali smo hoditi na mesta, kamor običajno hodimo, ne delamo stvar, ki jih običajno počnemo. Mogoče ne hodimo v službo. Naši otroci so doma, ker so šole in vrtci zaprti. Morda se ne bomo več vozili z javnim prevozom ali se zbirali na naših običajnih mestih za druženja. 

Torej, poskusite najti nekaj predvidljivosti, kjer lahko. Mogoče je to uživanje istega zajtrka, kot ga običajno ali isti družinski filmski večer v petek ali pa se profesionalno oblečete kot običajno, čeprav se prijavite v službo iz svoje spalnice. Majhni vidiki ohranjanja naše rutine nam lahko pomagajo, da se počutimo mirneje. 

  1. Poiščite lepoto in objemite hvaležnost, kadar je to mogoče. Vem, da je težko bitihvaležen“, ko se svet zdi strašljiv. A trenutki lepote še vedno obstajajo in če se bostevklopili natukaj in zdaj”  jih boste lahko zares videli in si boste sami dvignili razpoloženje. 

Mogoče je tu trobentica iz lokalnega travnika ali atrija tista, ki vas spomni, da bo naravni svet vedno cvetel in prinesel novo upanje. Mogoče je to hvaležnost do vseh delavcev v zdravstvu, gasilcev, policistov, trgovcev in drugih, ki nam pomagajo skrbeti za nas in občudovanje ter hvaležnost za njihov pogum in sočutje. Mogoče je poslušanje glasbe, ki vedno prinese občutek strahospoštovanja. Tudi majhni trenutki so pomembni. In bolj ko jih boste našli, bolj boste pomagali negovati svoj um in svoje srceki se v teh dneh precej preizkušajo in potrebujejo vso ljubezen, ki jo lahko dobijo. 

Povzeto po Psychology today, prevedla in priredila Mirjana Franković

 

Phone: 040 520 257
Parmova ulica 53
Ljubljana