Prav partnerska zveza, naj je zakonska ali zunajzakonska, kdaj doseže točko, na kateri partnerja začutita, da nekaj manjka, in začneta iskati načine, kako zapolniti vrzel.

KAKO VEMO, DA JE ZAKON V TEŽAVAH?

  1. slabljenje ali celo odsotnost komunikacije. Partnerja se niti smejita več skupaj. Življenje v tišini jima ustreza bolj kot nekoč prijetni in pogosti pogovori. Partnerja, katerih zveza je v krizi, se prenehata pogovarjati o vsem – tako o vsakdanjih kot tudi o pomembnih stvareh.
  2. pomanjkanje spolne strasti in/ali privlačnosti. Spolnost je pomembno lepilo, ki – poleg vseh drugih “lepil” – ohranja partnersko zvezo. Seveda v vsakem odnosu obstajajo naravni vzponi in padci v spolnem življenju.
  3. žaljivost, ki postane stalnica v odnosu. Ljudje, ki niso srečni v odnosu, se obsipajo s hudobnimi pripombami, zmerljivkami, poniževanjem in nepriznavanjem, včasih tudi z ignoriranjem partnerjevih čustev. Nesrečen človek želi povzročiti bolečino tudi drugim, besede pa imajo veliko moč: reči nekaj, za kar vemo, da bo prizadelo drugega, je oblika nadzora nad njim. Včasih komentarji namerno ali nenamerno ošibijo partnerjevo samospoštovanje.
  4. Partnerja, ki ugotovita, da nimata ničesar skupnega, sta v težavah. Obnašata kot tujca in se niti ne trudita, da bi čas preživljala skupaj. Vse manj časa preživita skupaj, misel na to se jima ne zdi vznemirljiva, ne čutita potrebe, da bi poiskala ravnovesje med ljubeznijo in vsakodnevnimi opravili.
  5. Zakon uničuje tudi prešuštvovanje. Iskanje intimnosti zunaj zakonske zveze je eden od najočitnejših znakov, ki govori o težavah. Ali pogosto sanjarite o življenju brez partnerja, ali razmišljate o tem, kako lepo bi bilo, če bi se ločili? To je eden od znakov, da ste ujeti v neprijetnem položaju, iz katerega ne najdete izhoda.
  6. Zanemariti ne smemo niti negativnih interpretacij. O teh govorimo, kadar eden od partner nenehno misli, da so motivi drugega bolj negativni, kot so v resnici. Povedano drugače: partnerjeve besede in dejanja si razlagamo negativno in nepošteno do njega. V problematičnem zakonu si partnerja prizadevata, da bi prezrla pozitivne stvari, ki jih opazita; pripisujeta jih naključju in ne partnerjevim dobrim lastnostim. Zato slabo v zakonu pretehta nad dobrim, v partnerju pa ne iščete več dobrih lastnosti.
  7. Naposled, če se bojujemo s skrbjo, da bo treba s partnerjem preživeti preostanek življenja, je zakon zagotovo ogrožen. Če se ne veselimo skupne prihodnosti in raje razmišljamo, da bi nam bilo bolje, če bi bili sami, če se nam zdi, da o partnerju vemo že vse in da bomo morali v prihodnosti životariti s tem “znanjem”, je skrajni čas za ukrepanje.

Pogovor pomaga. Partnerska ali individualna terapija. 

Kontakt: info@mirjana.si

Phone: 040 520 257
Parmova ulica 53
Ljubljana