Dejavniki tveganja za prekomerno prehranjenost in debelost

Telo potrebuje hrano, da z njo dobi energijo, ki jo porablja za presnovo in delovanje organov in gibanje. K energijskemu neravnovesju prispevata po sestavi in količini nepravilna prehrana ter tudi pomanjkanje telesne dejavnosti. K obojemu lahko prispevajo še duševni dejavniki (npr. nezadovoljstvo s seboj, težave doma, na delu, stresne situacije, preobremenjenost z delom).

V povezavi s telesno težo igra pomembno vlogo število maščobnih celic v telesu. Pri odraslih se njihovo število ne spreminja; če se zredimo v odraslih letih, se maščobne celice samo povečajo. Drugače je pri ljudeh, ki so bili debeli že v otroštvu. Pri njih se število maščobnih celic že v otroških letih podvoji, zato se hitreje zredijo in imajo pozneje pri ohranjanju telesne teže oz. hujšanju več težav.

Debelost je pogosto rezultat porušenega energijskega ali psihološkega ravnotežja v nekem daljšem časovnem obdobju. Vzrok porušenemu ravnotežju pri posamezniku je lahko posledica kombinacije raznih dejavnikov: vedenjskih, okoljskih in bioloških.
Genetski in okoljski dejavniki lahko povečujejo možnost za prekomerno telesno težo oziroma debelost pri posamezniku. Najverjetneje so ključni vedenjski dejavniki, saj je večanje telesne teže kot rezultat porušenega energijskega ravnotežja povezano s prevelikim vnosom ali premajhno porabo energije, velikokrat pa kar z obojim.

Vedenjski dejavniki

Vedenjske dejavnike povezane s povečanim tveganjem za razvoj prekomerne prehranjenosti in debelosti lahko dalje razdelimo v tri skupine: vedenja, ki povzročajo s hrano vnesen prevelik energijski vnos v telo, vedenja, ki povzročajo premajhno porabo kalorij in druga vedenja, povezana s stopnjo prehranjenosti.

  • Vedenja, povezana s prevelikim vnosom kalorij v telo
  • Vedenja, povezana s premajhno porabo energije
  • Druga vedenja, povezana s prehranjenostj

Pogost dodaten dejavnik je tudi stres, za katerega je težko trditi, da je povezan samo s povečanim vnosom energije v telo, saj nekateri ljudje v stresnih situacijah jedo preveč, medtem ko drugi premalo. S stanjem prehranjenosti je povezano tudi kajenje. Med opazovanjem odnosa kajenje ‒ prehranjenost se je pokazalo, da so kadilci lažji od nekadilcev, prenehanje kajenja pa pogosto vodi do prekomernega hranjenja in posledično povečanja telesne teže.
Med pomembne razloge za debelost, poleg sprememb v načinu življenja uvrščamo tudi psihične in socialne razloge ter družinsko obremenjenost.

Okoljski dejavniki

Vedenja so lahko pogojena z okoljem, v katerem živimo (bivamo, delamo). Vsak posameznik se sam odloči, ali se bo na delovno mesto raje vozil z avtomobilom ali s kolesom in hodil peš, ker bi bil lahko s hojo oziroma kolesarjenjem preveč izpostavljen drugim nevarnostim. Na ta način bivalne in delovne skupnosti oblikujejo in vplivajo na vedenja prebivalcev, povezana z zdravjem.

Genetski dejavniki

Debelost je genetsko pogojena v 25–40 % primerov. Dedno pogojena debelost se izrazi preko mutacije več genov, ključni dejavnik je okvara gena za proizvodnjo leptina oziroma njegovega receptorja, ki je glavni regulatorni protein za sitost.

Hormonski vzroki

Debelost se zaradi hormonskih vzrokov pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških. Predvsem se pojavlja zaradi sprememb v delovanju spolnih hormonov, v času pubertete in klimakteriju. Na razporeditev telesnega maščevja vplivajo steroidni hormoni (spolni hormoni in kortizol). Maščevje se pri ženskah nabira večinoma v gluteo-femoralnem predelu, medtem ko se pri moških kopiči v predelu abdomna. Krivec za to, da se maščoba pri ženskah kopiči v predelu zadnjice in stegen je hormon progesteron. Razlike v kopičenju maščob med spoloma s starostjo izginjajo.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na pojavnost debelosti oz. povečane telesne teže

  • Med vzroke za nastanek debelosti uvrščamo tudi različne bolezni kot so endokrine in duševne motnje in bolezni ter motnje presnove (Cushingov sindrom).
  • Debelost je lahko pogojena tudi z uživanjem nekaterih zdravil, kot so kortikosteroidi, nekateri antidepresivi, zdravila za preprečevanje migrene in antiepileptiki, kontraceptivi, nekateri antihipertenzivi, zdravila za sladkorno bolezen. Nekatera od navedenih vplivajo na energijsko ravnotežje v telesu in povečujejo apetit.
  • Med dejavnike tveganja velikokrat štejemo tudi socio-ekonomske dejavnike, vendar so ti vgrajeni že v vedenjske dejavnike in so tako posredno izraženi že preko njih.

 

Pomoč na: info@mirjana.si

Phone: 040 520 257
Parmova ulica 53
Ljubljana